ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΩ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ!!
Η δίαιτα δεν θα πρέπει να έχει σαν αυτοσκοπό την προσωρινή απώλεια βάρους αλλά την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.
Μελέτες δείχνουν πως τουλάχιστον το 50% των ατόμων με παραπάνω κιλά που ακολουθούν ένα υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα επανακτήσουν το χαμένο σωματικό βάρος ή θα βάλουν και επιπλέον κιλά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια! Επίσης φαίνεται να υπάρχει μία συσχέτιση μεταξύ του αρχικού σωματικού βάρους και της πιθανότητας να επανακτήσουμε τα επιπλέον κιλά, όσο περισσότερο βάρος έχει κανείς στην αρχή τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να πάρουμε τα κιλά πίσω.
Δυστυχώς είναι αποδεδειγμένο ότι όσες περισσότερες φορές ξεκινάμε ένα πρόγραμμα απώλειας και μετά επαναποκτούμε το χαμένο σωματικό βάρος τόσο αποδυναμώνονται οι φυσικοί αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού μας με αποτέλεσμα να κουραζόμαστε και να συμβιβαζόμαστε με την ιδέα ότι θα είμαστε παχύσαρκοι για το υπόλοιπο της ζωής μας.
Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τόσο τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ένας επαγγελματίας διαιτολόγος και σωστός επιστήμονας, ώστε να εξασφαλίσει ότι ο πελάτης του δεν θα ξαναπάρει τα κιλά, αλλά και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει το άτομο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Όσον αφορά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο διαιτολόγος
- Η φάση της συντήρησης ξεκινάει από την πρώτη μέρα του προγράμματος της απώλειας, και αυτό διότι το πρόγραμμα πρέπει να είναι ισορροπημένο, θρεπτικά επαρκές, σωστό, όχι περιοριστικό και να εξασφαλίζει απώλεια λίπους σε ποσοστό τουλάχιστον 75% του βάρους που χάνεται. Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει η διατροφή να έχει συγκεκριμένη σύσταση μακροθρεπτικών συστατικών και συγκεκριμένο συνδυασμό τροφίμων σε κάθε γεύμα! και φυσικά να μην είναι "στερητική" Ο ρυθμός απώλειας θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 1% του σωματικού μας βάρους την εβδομάδα και να ληφθούν υπόψιν οι ενεργειακές ανάγκες του υπέρβαρου ατόμου, ο τρόπος ζωής του και το ιστορικό υγείας του!
Ο διαιτολόγος είναι υποχρεωμένος σε κάθε συνεδρία του με το πελάτη, εκτός από τον έλεγχο βάρους, την ανάλυση σύστασης σώματος, τις σωματομετρήσεις, και το σχεδιασμό του προγράμματος διατροφής, να αφιερώνει χρόνο για να εκπαιδεύει το υπέρβαρο άτομο ώστε να βελτιώσει τη σχέση του με την τροφή! Έτσι για παράδειγμα θα πρέπει να εξηγήσουμε σε ένα άτομο με παραπάνω κιλά ότι από τη μία πλευρά κατανοούμε την ανυπομονησία του για γρήγορη απώλεια βάρους και την ανάγκη του να αισθάνεται πιο άνετα με τα ρούχα του και πρωτίστως με την υγεία του, ωστόσο όμως θα πρέπει να εξηγήσουμε σε εκείνον ότι μία δίαιτα express και στερητική μπορεί να οδηγήσει προσωρινά σε μία μεγαλύτερη απώλεια βάρους, όχι όμως σε απώλεια λίπους, με αποτέλεσμα το άτομο γρήγορα να επανακτήσει το χαμένο σωματικό βάρος και σίγουρα να προσθέσει και επιπλέον κιλά. Αυτό συμβαίνει, έιτε επειδή μια στερητική δίαιτα μπορεί να μας κουράσει και να μας οδηγήσει σε αντιδραστική κατανάλωση, είτε επειδή όταν χάνουμε κιλά πολύ γρήγορα, χάνουμε κυρίως υγρά και μυϊκή μάζα. Η μυϊκή μάζα ως γνωστόν είναι ένας πολύ ενεργός ιστός..όταν τον καταβολίζουμε εκτός του ότι αυξάνουμε τον κίνδυνο να επιβαρύνουμε τη μυοσκελετική μας υγεία, μειώνουμε και δραματικά το βασικό μας μεταβολισμό! με αποτέλεσμα όταν ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα της απώλειας βάρους... να δυσκολευόμαστε σημαντικά να συντηρήσουμε το βάρος μας, γιατί ο ρυθμός καύσεων έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό!
- Ο διαιτολόγος είναι υποχρεωμένος να συντάξει ένα πρόγραμμα διατροφής για
τον πελάτη λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τυχόν διατροφικές δυσανεξίες, αλλεργίες, το ιστορικό υγείας του παχύσαρκου ατόμου και εάν δεν
υπάρχει λόγος αποκλεισμού συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων για λόγους υγείας τότε αυτό να μη γίνεται, γιατί το άτομο με αυτό τον
τρόπο δεν βελτιώνει τη σχέση του με την τροφή και θεωρεί υπεύθυνη
για την αύξηση του βάρους την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Για παράδειγμα εάν αποκλείσουμε τους υδατάνθρακες
από τη διατροφή μας, που αποτελούν τη βάση της διατροφής μας και της
διατροφικής πυραμίδας, και δώσουμε μία έμφαση στην κατανάλωση ζωικής
πρωτεΐνης, τότε κινδυνεύουμε να διαταράξουμε το λιπιδαιμικό μας προφίλ, γιατί μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη είναι και πλούσια σε ζωικά λιπαρά και
ταυτόχρονα φτωχή σε φυτικές ίνες!
Όσον αφορά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ένα άτομο μετά την απώλεια βάρους
- Μικρά και συχνά γεύματα. Τα ενδιάμεσα γεύματα δεν θα πρέπει να αποτελούν μία διατροφική συνήθεια την περίοδο της δίαιτας, αλλά τρόπο ζωής! Τα ενδιάμεσα γεύματα μειώνουν τις υπογλυκαιμίες, αναγκάζουν το μεταβολισμό μας να δουλεύει εντονότερα λόγω της θερμογεννητικής επίδρασης της τροφής και μας αποτρέπουν από βουλιμίες μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Τα ενδιάμεσα γεύματα θα πρέπει να αποτελούν περίπου το 10% της ημερησίας προσλαμβανόμενης ενέργειας
- Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.. άτομο που δεν καταναλώνει πρωινό γεύμα θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να ελέγξει το βάρος του, διότι το πρωινό γεύμα βοηθάει στην έκκριση σεροτονίνης από τον εγκέφαλο, μιας ορμόνης που εκκρίνεται σε ποσοστό περίπου 80% τις πρωινές ώρες μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων συστατικών τροφίμων. Η ορμόνη αυτή συμβάλλει στο αίσθημα της εφορίας, της ηρεμίας και συμμετέχει στην εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού μας. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το άτομο που δεν θα καταναλώσει πρωινό γεύμα θα κάνει υπογλυκαιμίες, θα νιώσει πονοκέφαλο, ατονία, κούραση και θα οδηγηθεί σε υπερφαγία αργότερα μέσα στην ημέρα. Το πρωινό θα πρέπει να αποτελεί περίπου το 20% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας
- Το μεσημεριανό γεύμα θα πρέπει να έχει μία συγκεκριμένη δομή.. θα πρέπει τραβώντας δύο νοητές γραμμές και χωρίζοντας το πιάτο του εστιατορίου μας σε τέσσερα μέρη, τα δύο τέταρτα του πιάτου μας να αποτελούνται από σαλάτα το 1/4 από πρωτεΐνη και το 1/4 από υδατάνθρακες. Είναι καλό να ξεκινάμε πάντα με τη σαλάτα για να δημιουργείται αίσθημα κορεσμού. Επίσης το γεγονός ότι η σαλάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθάει στη ρύθμιση των σακχάρων και των λιπών! Το μεσημεριανό γεύμα θα πρέπει να αποτελεί περίπου το 30% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας.
- Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το βραδινό γεύμα. Εάν νιώθουμε ότι το μεσημεριανό ήταν λίγο πιο επιβαρυμένο θερμιδικά τότε σε αυτή την περίπτωση το βραδινό γεύμα μπορεί να είναι λίγο πιο λιτό που σημαίνει.. μία σαλάτα του σεφ ή μία σαλάτα Σίζαρ ή μία ομελέτα συνοδευόμενη από μία πράσινη σαλάτα ή μία μερίδα ψητό κοτόπουλο ή ψάρι με μία σαλάτα επιλογής και μία φέτα ψωμί ολικής ή ένα τοστ με ένα ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά ή τέλος λίγο παξιμάδι με δύο σπιρτόκουτα φέτα light μία ντομάτα κανονικού μεγέθους και λίγο ωμό ελαιόλαδο. Οι συνδυασμοί αυτοί των τροφίμων είναι ενδεικτικοί, οι ποσότητες έχουν να κάνουν με τις ενεργειακές απαιτήσεις του κάθε ατόμου.
- Θα πρέπει να αυξήσουμε την κίνησή μας. Πολλές φορές ο τρόπος εργασίας μας και η καθημερινότητά μας είναι τόσο δύσκολη, που δεν μας επιτρέπει να ασκούμαστε τόσο συχνά όσο θα έπρεπε ή όσο θα θέλαμε. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο πιο δραστήριοι όταν μπορούμε! Για παράδειγμα θέλουμε να πάμε στο μίνι μάρκετ της γειτονιάς να πάρουμε ένα μπουκάλι γάλα, δεν χρειάζεται να πάρουμε το αυτοκίνητο, ένα άλλο παράδειγμα που έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής ειναι η αποφυγή του ασανσέρ.. μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις σκάλες. Αυτή η αλλαγή στον τρόπο ζωής μας θα έχει αποτελέσματα μακροπρόθεσμα πάντα και όχι μέσα σε μία ημέρα. Εάν όμως παράλληλα ασκούμαστε σε συστηματική βάση τότε θα είναι σίγουρα πιο εύκολο να ελέγξουμε το βάρος μας!
Συμβουλή. Είναι απόλυτα φυσιολογικό στη φάση της συντήρησης κάποιες μέρες να αποκλίνουμε από τις συνιστώμενες ποσότητες, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η κατ' εξακολούθηση παρασπονδίες έχουν επίπτωση στο σωματικό μας βάρος. Επομένως εάν νιώσουμε ότι μία μέρα έχουμε ξεφύγει θερμιδικά δεν χρειάζεται να τιμωρήσουμε τον εαυτό μας και να παραμείνουμε νηστικοί για τις επόμενες ημέρες.. γιατί με αυτό τον τρόπο ο μεταβολισμός μας θα υπολειτουργεί στην προσπάθειά του να συντηρήσει ενέργεια και έτσι θα κινδυνεύουμε να βάλουμε περισσότερα κιλά! Σε αντίθετη περίπτωση, εάν μία μέρα ξεφύγουμε θερμιδικά θα ήταν προτιμότερο να αυξήσουμε τη δραστηριότητά μας..
Σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι άλλοι βιολογικοί παράγοντες οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν το σωματικό λίπος και κατ επέκταση το σωματικό μας βάρος, όπως είναι ο αριθμός των λιποκυττάρων που δημιουργήθηκε στην παιδική και εφηβική ηλικία! Στην ενήλικη ζωή μας ο αριθμός των λιποκυττάρων δεν αλλάζει ιδιαίτερα.. αλλά κυρίως το μέγεθος! Άρα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ένας ενήλικας που υπήρξε μεγαλόσωμο παιδί έχει ένα μεγαλύτερο αριθμό λιποκυττάρων στο σώμα του. Μελέτες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό την όρεξη και την αποθήκευση λίπους.
Ωστόσο το υποστηρίζω και το πιστεύω ακράδαντα, ότι εμείς ελέγχουμε την υγεία μας στο 100%! Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και εαν έχουμε μια προδιάθεση να βάλουμε κιλά ή υπήρξαμε "παχύσαρκα παιδιά" , εάν αποφασίσουμε να υιοθετήσουμε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής και ασκούμαστε σε τακτική και συστηματική βάση τότε δεν θα κινδυνεύσουμε ποτέ να επανακτήσουμε το χαμένο σωματικό μας βάρος!
Εμπιστευτείτε μας και αφήστε μας να σας βοηθήσουμε να ελέγξετε το βάρος σας, χωρις πείνα, χωρίς στερήσεις, με τον πιο σύγχρονο διαιτολογικό εξοπλισμό, και το κυριότερο, να είστε πλέον ελεύθεροι να συνεχίζετε να ζείτε εντελώς ανεξάρτητοι και να κάνετε ελεύθερα τις επιλογές του φαγητού σας!
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Θεοφάνης Νικολάου